Volgens de Chinese president Xi Jinping is de wereldeconomie “een grote oceaan waaraan je niet kunt ontsnappen”.
Dat zei hij vorige week op het World Economic Forum in Davos, waar hij historie schreef door als eerste Chinese leider te spreken op het evenement. Hij spoorde de verzamelde wereldleiders aan om vrije handel verder door te voeren.
Die opmerkingen komen wel wat ongelegen voor China zelf. De tweede economie moet snel een lastig dilemma op zien te lossen. Beijing heeft twee opties. Zorgen dat minder investeringen en kapitaal het land verlaten óf meer transparantie doorvoeren om zich eindelijk te melden bij het groepje moderne, open economieën van onze planeet.
De eerste keus is er één van wanhoop, de tweede keus gaat mogelijk gepaard met zeer pijnlijke bijwerkingen.
Veelbelovende economieën
China stevent af op deze zware afweging omdat het opgenomen wil worden in de zogenoemde Emerging Markets Index, een beursgraadmeter voor opkomende landen. Deze index van groeiende, veelbelovende economieën in de wereld wordt samengesteld door het investeringsinformatiebureau MSCI uit de VS. De topman van dit bedrijf, Henry Fernandez, is eigenlijk de man die China’s dilemma blootlegde. Het MSCI is niet zomaar een bureau. Vertrouwen van een topman als Fernandez is enorm veel waard op de internationale kapitaalmarkt.
Een plaats in de beursindex zou voor China veel op kunnen leveren. De weg is dan vrij om China in te delen bij de landen waar het veilig, eerlijk en betrouwbaar zakendoen is. Biljoenen euro's en dollars liggen dan te wachten om binnen te stromen op de beurzen van het Aziatische land.
Fernandez zei in juni vorig jaar dat China in de buurt komt van de criteria van MSCI. Maar nu stelt hij het scherp: kappen met de controle over kapitaal. China moet volgens hem vrij verkeer van geld toestaan, schrijft Reuters.
Die harde analyse heeft alles te maken met het feit dat de Chinese yuan al maanden in waarde daalt. Sinds 1994 kelderde de munt niet zo snel in waarde als nu. In december verloor het land maar liefst 82 miljard dollar (77 miljard euro) omdat investeringen teruggetrokken worden. In een poging dat tegen te gaan, zet de technocratisch Chinese regering - in naam nog altijd communistisch - een paar beperkende maatregelen in.
Fernandez van MSCI zegt nu: stop daarmee óf zorg ervoor dat het helderder wordt wat een investeerder wel en niet met zijn geld kan doen. Want welke geldschieter gaat nu zijn zuurverdiende centen in een Chinees bedrijf steken als er geen garanties bestaan voor een eventuele terugtrekking van dat bedrag?
Dat schept het belangrijkste probleem voor Xi en zijn ploeg: de betere oplossing voor de langere termijn zal er waarschijnlijk toe leiden dat juist nog meer kapitaal het land verlaat. Een paar kwartalen bloeden voor een plaats bij de 'beste' economieën van de wereld.
De bank Societé Générale zag de bui al hangen. In de woorden van analist Wei Yao: "Op een zeker moment kun je maatregelen voor kapitaalstromen niet meer opvoeren zonder de handelsvolumes te beschadigen - en daarmee de hele economie."